Over DailyPilgrim

Mijn leven; een uitdagende pelgrimstocht

Mijn wereld op z’n kop

Op mijn 28e werd ik plotseling slechtziend en kwam mijn dynamische leven tot stilstand. De impact was groot en mijn wereld stond op z’n kop. Ik was net lekker op weg mijn dromen vorm te geven, waaronder een internationale loopbaan. Daar kwam abrupt een einde aan. Aanvankelijk probeerde ik alle ballen hoog te houden. Maar na een tijdje raakte ik burn-out en werd ik gedwongen de realiteit onder ogen te zien. Het ging niet meer. In ieder geval niet zoals ik het nu deed. 

Intensieve revalidatie

Er volgde een intensief revalidatietraject van negen maanden. Hier leerde ik letterlijk en figuurlijk anders te kijken. Naar mezelf en de wereld om me heen. Ik moest mezelf compleet opnieuw uitvinden. Met heel veel vallen en opstaan. Het vertrouwde opgeven voor het onbekende, het zogenaamde weten inruilen voor niet-weten, de controle loslaten en de overgave omarmen. Om met blind vertrouwen weer onderweg te gaan en de toekomst tegemoet te zien. 

Sprong in het diepe

Duidelijk werd dat ik niet terug zou keren naar mijn toenmalige baan als communicatieadviseur. Van mijn collega’s kreeg ik een toepasselijk afscheidscadeau: een parachutesprong. Als symbool voor de sprong in het diepe, waartoe het leven me uitdaagde.

Diep dal

De sprong was heftig. Net als het diepe dal waarin ik terecht kwam. Toch wist ik: hier ga ik hoe dan ook uitkomen. Er ging een flinke periode van rouw en verwerking overheen. Mijn oude leven achter me laten deed pijn. De onbekende weg leren bewandelen was spannend en vroeg veel tijd en geduld.

Persoonlijke ontwikkeling

Een voordeel: ineens had ik alle ruimte om op ontdekkingstocht te gaan. Waar ik voorheen alle nevenactiviteiten naast een fulltimebaan moest doen, werd het doen van nevenactiviteiten nu mijn fulltimebaan. Een nieuwe wereld begon zich langzaam voor me te openen. Door het volgen van diverse workshop en trainingen, leerde ik veel nieuwe dingen. Door vrijwilligerswerk kwam ik op de meest uiteenlopende plekken en kwam ik met heel diverse mensen in aanraking. Dat heb ik echt als een verrijking ervaren. 

Omscholing

Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in opleidingen en trainingen waardoor mijn persoonlijke ontwikkeling in een stroomversnelling kwam. Dat gaf me zoveel energie dat ik besloot me om te scholen. Ik starte een 3-jarige opleiding tot professioneel coach en volgde daarna diverse masterclasses tot trainer en systemisch opsteller.

Annemieke vertelt over de kracht van pelgrimeren

“Het meest essentiële zie je niet met je ogen, maar met je hart” 

Antoine de Saint-Exupéry, Le Petit Prince

Weer op avontuur

Ondertussen kwam mijn zelfvertrouwen langzaam weer terug, net als de hang naar avontuur. Ik daagde mezelf uit om voor een paar maanden vrijwilligerswerk te gaan doen in Oeganda. Een ongekende ervaring, waar ik veel kracht en voldoening uit haalde. Dat smaakte naar meer!

De grote ommekeer

Ik had nog een droom: een pelgrimstocht maken naar Santiago de Compostela. Zou dat lukken als je slechtziend bent? Ik gooide mijn twijfels overboord en ben op weg gegaan, 400 km te voet vanuit Porto, via Santiago naar eindpunt Finistère. Ik voel nog de euforie toen ik de eindstreep haalde. Wat was het een impactvolle ervaring geweest. De camino is een magisch pad en een geweldige leermeester. Dat moment betekende een absolute ommekeer in mijn leven: van het denken in beperkingen naar het denken in mogelijkheden!

Inspiratiebron voor anderen

Hier wilde ik iets mee, ook op professioneel vlak: door mijn eigen ervaringen te delen anderen inspireren en motiveren om ook op ontdekkingstocht te gaan. Eerst als mede-oprichter van Stichting Anders Bekeken, door mensen met een visuele beperking en hun buddy’s mee op pelgrimstocht te nemen als aanvulling op hun revalidatieproces. Later met de het project Walk of Life, een pelgrimstocht voor het empoweren van ‘kansrijke’ jongeren. Elke keer opnieuw was ik verrast hoe impactvol en betekenisvol deze manier van onderweg zijn is en hoe leuk ik het vind om mensen te begeleiden op hun reis naar binnen. Tijd voor een volgende stap!

DailyPilgrim

Sinds 2019 begeleid ik individuen en groepen in veranderprocessen vanuit mijn eigen bedrijf DailyPilgrim. Enerzijds door het organiseren van verdiepende pelgrimstochten. Anderzijds door als coach, trainer, systemisch opsteller en mentor op diverse terreinen actief te zijn. Ook heb ik een coaching praktijk aan huis.

Je eigen hart als beste gids

Ik ben blij dat ik altijd mijn hart heb gevolgd en mijn eigen koers ben gaan varen. Daardoor heb ik een leerzaam proces doorlopen, ben ik eigen-wijzer geworden, heb ik nieuw perspectief gecreëerd en heb ik mij kunnen ontwikkelen tot de persoon, professional en DailyPilgrim die ik nu ben.

Wil je ook meer vanuit je hart je koers bepalen? Ik neem je graag mee op een reis naar binnen: