Over Annemieke

Pelgrim in het dagelijks leven

Aangenaam, mijn naam is Annemieke Oost (1978). Ik plaats anderen niet graag in hokjes en mezelf dus ook niet. Noem me coach, trainer, systemisch opsteller of reisbegeleider, ik voel me bovenal een pelgrim in het dagelijks leven: een DailyPilgrim. 

De weg naar buiten

Het liefst ben ik buiten onderweg. Als reiziger, fietser, op roadtrip met de camper, wandelend met mijn hond of op lange pelgrimstochten. Wat trekt is het onbekende en de verrassing die daarin schuilgaat. Bijzondere plekken, inspirerende ontmoetingen en verdiepende ervaringen. Daar word ik intens gelukkig van!

De weg naar binnen

Daarnaast speelt ook de weg naar binnen een belangrijke rol in mijn werk en prive. Ooit begonnen met een loopbaan als communicatieadviseur bij overheden en non-profitorganisaties heb ik, na een impactvolle gebeurtenis in 2012, het roer omgegooid.  Mijn allereerste pelgrimstocht in 2015 was daarin een belangrijke inspiratiebron. Sindsdien is het voor mij een manier van leven geworden om dagelijks als pelgrim onderweg te zijn.. Ik blijf continu investeren in groei en ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Vanuit een verlangen naar een bewuster, authentieker en vrijer te leven.

Van passies naar missie

Met de oprichting van Daily Pilgrim in 2019, heb ik van mijn passies mijn missie gemaakt: 

 Als bevlogen pelgrim, professioneel coach en ervaren reisbegeleider neem ik mensen mee op ontdekkingstocht naar zichzelf. Ik laat je vertrekken om thuis te komen bij JEZELF door onderweg te ZIJN. Zodat er meer eigenheid en innerlijke bewegingsruimte ontstaat. Ga je mee?!

Ik laat je vertrekken om thuis te komen bij JEZELF door onderweg te ZIJN. Zodat er meer innerlijke bewegingsruimte ontstaat.” 

- Annemieke

In 2015 liep ik mijn eerste camino van Porto naar Santiago de Compostella. Een impactvolle gebeurtenis had in de jaren ervoor mijn leven compleet op z’n kop gezet. Op mijn 28e ben ik namelijk plotseling slechtziend geworden. Om na mijn revalidatietraject weer een gevoel van onafhankelijk te ervaren en zelfvertrouwen te krijgen, ging ik op pad. Mijn beperking had de regie over mijn leven genomen en dat wilde ik doorbreken. Met deze pelgrimstocht zou ik mijn wereld weer vergroten en ervaren dat er altijd meer mogelijk is dan je denkt. Om na 240 km pelgrimeren de eindstreep te halen was een onbeschrijfelijk gevoel van euforie en overwinning! Ik wist; dit is het begin van iets nieuws.

Ik besloot van de ontstane passie voor pelgrimeren een missie te maken; mensen mee op pad nemen voor een reis naar binnen. In eerste instantie voor lotgenoten, met de oprichting van Stichting Anders Bekeken in 2016. Daarna door jongeren, die om diverse redenen op school of werk waren uitgevallen, mee op pelgrimstocht te nemen voor nieuw perspectief. Om vervolgens een eigen onderneming op te richten onder de naam DailyPilgrim in 2019. Met een aanbod van diverse pelgrimstochten voor iedereen die een reis van betekenis wil maken.

In 2021 diende zich plotseling een mooie kans aan. Een samenwerking met de organisatie Wandel naar Jezelf. Ineens werkten we vanuit een team. Als ondernemers vulden we elkaar goed aan en we konden meters maken. De agenda was goed gevuld met pelgrimstochten en wandelretraites. Wij zijn met heel veel groepen op pad geweest; in Nederland, maar vooral ook in Frankrijk, Portugal en Spanje.

Elke pelgrimstocht was uniek. Elke pelgrimstocht had eigen thema’s. Elke pelgrimstocht verraste en ontwapende. Elke pelgrimstocht had grote impact. Elke pelgrimstocht was een reis van betekenis.

Het is eigenlijk niet onder woorden te brengen, wat het begeleiden van deze pelgrimstochten voor mij betekent. De bereidheid van de deelnemers, het vertrouwen, het delen, de co-creaties, de verdieping, het worstelen, het lachen, het huilen en het immense genieten met elkaar. Daarin te mogen faciliteren is het mooiste wat ik ooit heb gedaan!

En toch komt aan dit avontuur van pelgrimeren een einde. Voorlopig althans. Aangezien de geplande overname van Wandel naar Jezelf door omstandigheden niet door is gegaan, is het tijd om te herijken. Om te reflecteren op alle opgedane kennis en ervaring. De balans op te maken en te ontdekken hoe een vervolg eruit zou kunnen zien. Want deze prachtige, transformerende ervaring gun ik iedereen!

Voorlopig dus geen nieuwe pelgrimstochten op de agenda. Voor nu is de cirkel rond. De camino bestaat al duizenden jaren en zal geduldig blijven wachten op een terugkeer. Dat is een ding wat zeker is. Hoe en wanneer? Dat gaan we zien!

Voor nu, Camino Bedankt! Je hebt altijd precies gegeven wat nodig was.

Annemieke Oost
DailyPilgrim