Vraag & antwoord

Een pelgrimstocht is een perfecte manier om jezelf beter te leren kennen, inzichten op te doen en levensvragen te onderzoeken. Door bewust afstand te nemen van het bekende, tijd door te brengen in een natuurlijke omgeving en onderweg te zijn met gelijkgestemden. Los van alles en iedereen weer contact te maken met wat er van binnen leeft en echt toe doet voor jou. Om daarna opgeladen, geïnspireerd, met een frisse blik en ruimer perspectief weer thuis te komen.

Pelgrimeren heeft zijn wortels in religie en spiritualiteit. DailyPilgrim giet deze mooie, oude traditie in een modern jasje, los van elke geloofsovertuiging. Een bekende uitspraak is: ‘Ik ging als wandelaar op weg, maar kwam als pelgrim terug.’ Onderweg wordt er toch vaak een diepere laag geraakt. Welke betekenis jij hieraan toekent is geheel aan jou!

Natuurlijk kun je ook alleen op pad gaan. Maar wij geloven in het credo: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’ Een groep mensen brengt een diversiteit aan ervaringen, levenslessen, inzichten, perspectieven en wijsheden met zich mee. Zodra we met elkaar ‘het pad’ gaan bewandelen zijn we allemaal pelgrim en dat geeft direct een gevoel van gelijkwaardigheid en gelijkgestemdheid. Onderling contact en gesprekken onderweg leiden al snel naar essentiële vragen. Bovendien kan het horen van verhalen en ervaringen van anderen heel inspirerend zijn.


Langer weg zijn van je bekende omgeving maakt dat je echt loskomt van patronen en routines. Door meerdere dagen in de natuur te zijn, kun je dieper in jezelf ontspannen en meer in contact komen met je binnenwereld. We spreken ook wel van trage vragen, als we met vragen rondlopen die niet zo een twee drie te beantwoorden zijn met het hoofd. Om de vraag te doorgronden en tot inzichten te komen, is meer mijmertijd nodig. Als zo’n vraag een aantal dagen met je meereist, kan deze als het waren ‘marineren’ en valt het antwoord je soms zomaar toe. Ontladen en ontrafelen van je systeem kost nu eenmaal tijd.

De meeste mensen melden zich alleen aan voor een pelgrimstocht. Vanwege de gelijkgestemdheid is het contact met de anderen snel gelegd. Je bent weliswaar samen op pad, maar komt vooral voor je eigen reis. We vragen iedereen hier rekening mee te houden en elkaars ruimte en behoeftes onderweg te respecteren.

Als je aan de pelgrimstocht begint met een specifieke vraag, thema of verlangen ga je anders op weg dan wanneer je dit niet doet. Het een is niet per se beter dan het ander. Wel is de ervaring dat het richten van je bewustzijn op een onderzoeksvraag je kan helpen om sneller tot nieuwe inzichten te komen. Intentie is ten slotte het zaadje van alle creatie. Het is overigens niet de bedoeling dat je heel hard na gaat denken over de vraag, het antwoord of de oplossing. Paradoxaal genoeg is het daarna ook weer de kunst om je open te stellen voor het onbekende, de controle hierover loste laten, je over te geven aan het proces en je te laten verrassen door wat mag ontstaan. Onderweg word je begeleid door professionele coaches die werken met een verdiepend programma dat als een rode draad door de pelgrimstocht heen loopt.

Voor iedereen die bereid is de weg naar binnen te maken, eerlijk te kijken naar zichzelf en het risico wil nemen om van het rechte pad naar het echte pad te gaan. Om zo meer bewegingsvrijheid te creëren in het dagelijks leven.

We lopen 18 à 25 kilometer per dag met eigen bepakking. Een goede fysieke basisconditie is daarom belangrijk. Als je hieraan twijfelt, oefen dan vooraf aan de pelgrimstocht door langere afstanden te lopen (eventueel met bepakking).

We overnachten in zeer diverse, karakteristieke accommodaties, gerund door bezielde mensen. Er zijn gedeelde kamers, ruimtes en sanitaire voorzieningen. Waar mogelijk slapen mannen en vrouwen apart.

Onderweg word je begeleid door professionele coaches die werken met een verdiepend programma dat als een rode draad door de pelgrimstocht heen loopt. Het is bedoeld om je te inspireren, motiveren en begeleiden op je reis naar binnen. Het is geen vastomlijnd programma, maar wordt dagelijks afgestemd op het proces in de groep. Tevens is het een co-creatie. Daarmee bedoelen we dat we jullie input, ervaringen en behoeftes meenemen in dat wat we aanbieden. Wel heeft het een rode draad en vaste elementen die zeker aan de orde komen. Zo gaan we op pad aan de hand van een thema of vraag en onderweg werken we met storytelling, kleine opdrachten, ervaringsgerichte oefeningen, stilte of juist een goed gesprek.

Als een echte pelgrim draag je je eigen rugzak met bagage. Dus, alles wat je achterlaat is mooi meegenomen! Het ‘dwingt’ je tot keuzes in wat je meeneemt en wat echt belangrijk is. Je zult merken dat zoveel eenvoud en overzicht (voor even) heel bevrijdend kan zijn! Na aanmelding ontvang je van ons een paklijst met uitgebreid advies over je uitrusting.

Goede kleding, sokken en schoenen zijn belangrijk om comfortabel te kunnen bewegen. De keuze is reuze en ook erg persoonlijk. Je kunt je oriënteren op diverse websites of laten voorlichten bij een outdoorzaak. Camino Comfort in Oss <www.caminocomfort.com> is een speciaalzaak op het gebied van kleding, rugtassen en overige spullen voor wandelaars/pelgrims, zij geven graag en uitgebreid advies. Na aanmelding ontvang je van ons een paklijst met uitgebreid advies over je uitrusting.

Bespreek dan met je behandelend arts, specialist of fysiotherapeut of het verstandig is om op pelgrimstocht te gaan. Als je meekunt, laat dan tijdens het intakegesprek duidelijk weten welke gezondheidsklachten of blessure je hebt. Dan kunnen we daar onderweg rekening mee houden en in geval van nood naar handelen. Het is en blijft je eigen inschatting en risico om deel te nemen.

In principe gaat de tocht altijd door, ook bij zogenaamd slecht weer. Wij volgen het credo: “Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding.” Indien de weersomstandigheden dermate extreem zijn, waardoor het onverantwoord is om op pad te gaan, dan zullen we gepaste maatregelen treffen (verzetten, aanpassen of annuleren). Dan nemen we vanzelfsprekend contact met je op. Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan en bij je uitrusting rekening te houden met de weersverwachtingen. In de paklijst die je na aanmelding krijgt toegestuurd, geven we hierover uitgebreid advies.

Om voldoende tijd en aandacht te hebben voor alle deelnemers en hun proces bestaat de groep uit maximaal 6 deelnemers.

Annemieke Oost van DailyPilgrim in samenwerking met Jennecke Stradmeijer van KO’AN Training, bevlogen pelgrims en gecertificeerde coaches/trainers. Beiden hebben veel ervaring in het begeleiden, coachen en trainen van individuen en groepen in persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Zij brengen verschillende expertise en ervaring met zich mee en vullen elkaar daardoor goed aan. Ze werken vanuit dezelfde visie, maar ieder met een eigen stijl.

De ‘intensive’:
– bestaat uit 6 hele wandeldagen;
– je loopt elke dag naar een andere overnachtingsplek;
– Je loopt grotendeels in groepsverband;
– Je loopt met bepakking voor een week;
– Je maakt een innerlijke reis van 6 dagen.

De ‘light version’:
– bestaat uit 3 halve wandeldagen;
– Je loopt vanuit een vaste overnachtingsplek;
– Je loopt grotendeels individueel;
– je loopt met een dagrugzak;
– Je maakt een innerlijke reis van 3 dagen.

Stuur een mail naar info@dailypilgrim.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op! Hierna volgt een kennismakings- en intakegesprek waarin we samen kijken naar jouw motivatie om mee op pelgrimstocht te gaan. Vanzelfsprekend krijg je dan ook meer gedetailleerde informatie over de reis en een paklijst toegestuurd.