Vraag en antwoord

Hieronder vind je de meest gestelde vragen & antwoorden over onze pelgrimstochten Staat jouw vraag er niet bij, is iets niet duidelijk of wil je meer informatie? Neem contact met ons op, we vertellen je er graag alles over!

Een pelgrimstocht is een mooie manier om jezelf beter te leren kennen, inzichten op te doen en levensvragen te onderzoeken. Door bewust afstand te nemen van het bekende, tijd door te brengen in een natuurlijke omgeving en onderweg te zijn met gelijkgestemden. Los van alles en iedereen weer contact te maken met wat er van binnen leeft en echt toe doet voor jou. Om daarna opgeladen, geïnspireerd, met een frisse blik en ruimer perspectief weer thuis te komen.

Pelgrimeren heeft zijn wortels in religie en spiritualiteit. DailyPilgrim giet deze mooie, oude traditie in een modern jasje, los van elke geloofsovertuiging. Een bekende uitspraak is: ‘Ik ging als wandelaar op weg, maar kwam als pelgrim terug.’ Onderweg wordt er toch vaak een diepere laag geraakt. Welke betekenis jij hieraan geeft is geheel aan jou!

Natuurlijk kun je ook alleen op pad gaan. Maar wij geloven in het credo: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder.’ Een groep mensen brengt een diversiteit aan ervaringen, levenslessen, inzichten, perspectieven en wijsheden met zich mee. Zodra we met elkaar ‘het pad’ gaan bewandelen zijn we allemaal pelgrim en dat geeft direct een gevoel van gelijkwaardigheid en gelijkgestemdheid. Onderling contact en gesprekken onderweg leiden al snel naar essentiële vragen. Bovendien kan het horen van verhalen en ervaringen van anderen heel inspirerend zijn.
 Goed om te weten is dat nets moet. Ook in een groep kun je in stilte lopen en op jezelf zijn, die ruimte is er volop!

Langer weg zijn van je bekende omgeving maakt dat je echt loskomt van patronen en routines. Door meerdere dagen in de natuur te zijn, kun je dieper in jezelf ontspannen en meer in contact komen met je binnenwereld. We spreken ook wel van trage vragen, als we met vragen rondlopen die niet zo een twee drie te beantwoorden zijn met het hoofd. Om de vraag te doorgronden en tot inzichten te komen, is meer mijmertijd nodig. Als zo’n vraag een aantal dagen met je meereist, kan deze als het ware ‘marineren’ en valt het antwoord je soms zomaar toe. Ontladen en ontrafelen van je systeem kost nu eenmaal tijd.

De meeste mensen melden zich alleen aan voor een pelgrimstocht. Vanwege de gelijkgestemdheid is het contact met de anderen snel gelegd. Je bent weliswaar samen op pad, maar komt vooral voor je eigen reis. We vragen iedereen hier rekening mee te houden en elkaars ruimte en behoeftes onderweg te respecteren.

Als je aan de pelgrimstocht begint met een specifieke vraag, thema of verlangen ga je anders op weg dan wanneer je dit niet doet. Het een is niet per se beter dan het ander. Wel is de ervaring dat het richten van je aandacht op een vraag je kan helpen om sneller tot nieuwe inzichten te komen. Intentie is ten slotte het zaadje van alle creatie. Het is overigens niet de bedoeling dat je heel hard na gaat denken over de vraag, het antwoord of de oplossing. Paradoxaal genoeg is het daarna ook weer de kunst om je open te stellen voor het onbekende, de controle hierover loste laten, je over te geven aan het proces en je te laten verrassen door wat mag ontstaan. Onderweg word je begeleid door professionele coaches die werken met een verdiepend programma dat als een rode draad door de pelgrimstocht heen loopt.

Voor iedereen die bereid is de weg naar binnen te maken, eerlijk te kijken naar zichzelf en het risico wil nemen om van het rechte pad naar het echte pad te gaan. Om zo meer eigenheid en bewegingsvrijheid te creëren in het dagelijks leven.

We lopen 18 à 25 kilometer per dag met eigen bepakking. Een goede fysieke basisconditie is daarom belangrijk. Als je hieraan twijfelt, oefen dan vooraf aan de pelgrimstocht door langere afstanden te lopen (eventueel met bepakking).

Onderweg word je begeleid door professionele coaches die werken met een verdiepend programma dat als een rode draad door de pelgrimstocht heen loopt. Het is bedoeld om je te inspireren, motiveren en begeleiden op je reis naar binnen. Het is geen vastomlijnd programma, maar wordt dagelijks afgestemd op het proces in de groep. Tevens is het een co-creatie. Daarmee bedoelen we dat we jullie input, ervaringen en behoeftes meenemen in dat wat we aanbieden.  Zo gaan we op pad aan de hand van een thema of vraag en onderweg werken we met storytelling, kleine opdrachten, ervaringsgerichte oefeningen, stilte of juist een goed gesprek.

Als een echte pelgrim draag je in principe je eigen rugzak met bagage. Dus, alles wat je achterlaat is mooi meegenomen! Het ‘dwingt’ je tot keuzes in wat je meeneemt en wat echt belangrijk is. Je zult merken dat zoveel eenvoud en overzicht (voor even) heel bevrijdend kan zijn! Na aanmelding ontvang je van ons een paklijst met uitgebreid advies over je uitrusting. Is het om fysieke redenen niet haalbaar om je eigen rugzak mee te nemen, dan kunnen we in overleg bagagevervoer regelen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Goede kleding, sokken en schoenen zijn belangrijk om comfortabel te kunnen bewegen. De keuze is reuze en ook erg persoonlijk. Je kunt je oriënteren op diverse websites van of laten voorlichten bij  outdoorzaken. Camino Comfort in Oss is een speciaalzaak op het gebied van kleding, rugtassen en overige spullen voor wandelaars/pelgrims. Zij geven graag uitgebreid advies. Na aanmelding ontvang je van ons een paklijst met tips voor je uitrusting.

Bespreek dan met je behandelend arts, specialist of fysiotherapeut of het verstandig is om op pelgrimstocht te gaan. Als je meekunt, laat dan tijdens het intakegesprek duidelijk weten welke gezondheidsklachten of blessure je hebt. Dan kunnen we daar onderweg rekening mee houden en in geval van nood naar handelen. Het is en blijft je eigen inschatting en risico om deel te nemen.

In principe gaat de tocht altijd door, ook bij zogenaamd slecht weer. Wij volgen het credo: “Er is geen slecht weer, alleen slechte kleding.” Indien de weersomstandigheden dermate extreem zijn, waardoor het onverantwoord is om op pad te gaan, dan zullen we gepaste maatregelen treffen (verzetten, aanpassen of annuleren). Dan nemen we vanzelfsprekend contact met je op. Het is belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan en bij je uitrusting rekening te houden met de weersverwachtingen. In de paklijst die je na aanmelding krijgt toegestuurd, geven we hierover uitgebreid advies.

Stuur een email naar info@dailypilgrim.nl. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op! 

‘De pelgrimstocht heeft me dichter bij mezelf gebracht. Ik gun deze ervaring iedereen’
Lisa van Oort
‘Het veranderende landschap, de gesprekken en ontmoetingen onderweg waren spiegels om mijn eigen verhaal op te helderen. Deze reis is je leven in het klein.’
Nik van Hoogstraten
‘Erg relaxte sfeer, niets moet, alles mag. Voordat ik het wist was ik dingen aan het vertellen die ik normaal niet zo snel op tafel leg.
Mascha Schraven
‘Een bijzonder mooie ervaring. Met Jennecke en Annemieke als captains terwijl je ondertussen je eigen koers vaart, loopt en ervaart. De vragen of je iets wilt delen maakt de wandeling, het even loskoppelen van de dagelijkse sleur, zeer aangenaam. Eigenlijk houd ik niet van wandelen en ik had niet geoefend, maar wat vond ik dit leuk om te doen.
Rosemary
‘Helderheid over een belangrijk thema in mijn leven en de moed om een knoop door te hakken; de 6-daagse pelgrimstocht was voor mij een life changing experience. Ik voelde me veilig in de groep, waardoor ik me kon openstellen voor alle ervaringen. Jennecke en Annemieke vullen elkaar aan en tonen ook hun eigen kwetsbaarheid, waardoor er een gevoel van gelijkwaardigheid ontstaat.  Door het wandelen is er iets in beweging gezet. Van ‘ja maar…’ naar ‘en toch…’. Ik durf weer te dromen!’
Monique van Schijndel
‘Een unieke ervaring! De combinatie van het wandelen, samen lunchen in de natuur, het ontdekken en delen van elkaars manier van levenskunst. Dat je je op de terugreis realiseert: wat een leuk initiatief om mensen bij elkaar en in verbinding te brengen.’
Joost Hanssen